22 Şubat 2010 Pazartesi

teknoloji

Motoroladan yeni Adroid işletim sistemli telefon
Motorolanın yeni Adroid işletim sistemine sahip telefonu.Yurt dışı fiyatı yaklaşık 480 euro
Temel özellikler
-Quad-band GSM ve çift bant 3G desteği
-10,2 Mbps HSDPA ve 5,76 Mbps HSUPA desteği
-3.7 "16M-WVGA (480x 854 piksel) kapasitif dokunmatik ekran
-Android OS v2.0
-QWERTY ile Slimmest yan kızaklı klavye
-ARM Cortex A8 600MHz işlemci, PowerVR SGX grafik hızlandırıcı, 256 MB RAM
-Çift LED flaş ile 5 MP otofokus kamera
-D1 (720 x 480 piksel) @ 24fps video kaydı
-Wi-Fi ve GPS A-GPS
-133MB bellek, microSD yuvası, 8GB
-Ivme ve mesafe sensörü
-Standart 3,5 mm ses jakı
-microUSB portu () ve stereo şarj Bluetooth v2.1

teknoloji

Kurtarma robotu OmniTread snakebot
Çok farklı robotlar görmüşsünüzdür. Hatta bunun gibi yılan şeklinde olanları da görmüşsünüzdür. Bu robotta yılan gibi kıvrılarak hareket etmektedir. Amaç arama kurtarama işlemlerinde kullanmak.

Michigan üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilen bu robot yedi parçadan oluşmaktadır. Özellikle zor şartlarda hareket edecek şekilde dizayn edildi. Aşağıdaki videodan da izleyeceğiniz gibi küçük deliklerin içerisinden, büyük objelerin üzerinden rahatlıkla geçebilmektedir. Daha emekleme devresinde olan bu robot geliştirilebilirse kurtarma işlemlerinde rahatlıkla kullanılacaktır. Kaynakça:http://www.teknolojivebilim.com/robot/186-kurtarma-robotu-omnitread-snakebot-.aspx


teknoloji

Öyle bir otomobil yaptılar ki

Elazığlı üç kafadar, elektrikli araba üretti dünya devlerine kafa tutmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl tamamlanan; ancak bu yıl üzerinde değişiklik yaparak kullanıma hazır hale getirilen otomobilin en ilginç tarafı ise hemen hemen hiç akaryakıt kullanılmaması!

Elazığ'da öğretmenlik yapan Ramazan Eryıldız, Hikmet Doğan ve tekniker Hikmet Koşar tarafından geliştirilen yeni taşıma sistemi, otomobilde devrim yaptı. Bu yeni buluşun en önemli özelliği ise tekerlek üzerindeki ağırlık merkezini değiştirilerek akaryakıt kullanımını minumuma düşürmesi.

Peki bu yeni buluşun mevcut sistemden ne farkı var?

İşte bu yeni buluşun ayrıntıları;

- Günümüzde elektrikli araçların yaygın olarak kullanılmamasının en önemli nedenlerinden birisi, menzillerinin uzun olmaması ve akülerin kısa sürede deşarj olmalarıdır. Bu hareket sistemi uygulandığında daha uzun menzilli ve daha hızlı araçlar üretilebilir.

- Bu hareket sisteminde sistemin ağırlığı teker milinin altında olduğundan savrulmalar ve devrilme riski daha az olmaktadır.

- Bilindiği gibi araçların en çok güce ihtiyaç duyduğu zamanlar; ilk hareket, yokuş tırmanma ve yüksek hızdır. Bu hareket sisteminde bu üç olayda da çok büyük performans kazandığı tespit edilmiştir.

- Mevcut sistemlere göre tekerleğin patinaj yapması büyük ölçüde azalmaktadır. Ani frenlerde ağırlık merkezi yer değiştirdiğinden tekerleğin sürtünme kuvveti artar ve kızaklanması azalır. Bu hareket sisteminde yukarıda da izah edildiği gibi, mevcut sistemlerde tekerleğin döndürülmesi hedeflenirken, bu sistemde tam tersine tekerleğin yuvarlanması sağlanmaktadır.

- Bu sistemde tekerlekler dikey ve dairesel yönde hareketli olduğundan tekerleğin engelleri absorbe etmesi daha yumuşak olmakta ve amortisöre olumlu katkı sağlamaktadır. Bu nedenle de sarsıntı mevcut sistemlerden daha az olmaktadır.

- Sistem elektrikli olduğundan çevre dostu olup, gürültü ve hava kirliliği olmamaktadır.

- Bu hareket sisteminin araçlarda uygulanışı daha ucuz ve bakımı daha kolaydır. Kaynakça:http://www.teknolojivebilim.com/teknolojivebilim/1241-oyle-bir-otomobil-yaptilar-ki-.aspx

GERÇEK ZİHNİ SİNİR


teknoloji

Simit makinesi birinci oldu
Bursa'da proje tabanlı beceri yarışmasına katılan öğrenciler, otomatik simit makinesi yaparak kategorilerinde birinci oldu.Sıcak ortamda makine içerisinde muhafaza edilen simitler, bozuk para atıldığı takdirde müşteriye sunuluyor.

Tophane Endüstri Meslek Lisesi'nde 3 gün boyunca devam eden proje tabanlı beceri yarışmasının Bursa etabı tamamlandı. 10 kategoride yarışan toplam 95 proje jüri tarafından incelenerek değerlendirildi.

Yarışmada ilk 3'e giren ve mansiyona layık görülen projeler ödüllendirildi. Kategorilerinde ilk sırayı alan projeler 1-5 Mart 2010 tarihlerinde yine Bursa'da yapılacak olan bölge yarışmalarına katılacak. Dereceye giren okullara ödülleri düzenlenen törenle takdim edildi.

Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Ekiz, mesleki ve teknik eğitime olan ilginin her geçen gün arttığını belirterek, "Bu ilgi nitelikli eleman yetişmesi noktasında kaliteli öğrenciler yetiştirmekten kaynaklanmaktadır. Nitelikli eleman yetiştirme adına bu tür faaliyet çok önemli. Bu yarışma öğrencilerin kabiliyetlerini ortaya çıkarma açısından çok önem arz etmektedir. Bu yarışmaya katılan herkes birincidir" dedi.

Törene katılan Vali Yardımcısı Selman Yenigün ise mesleki eğitimin önemine dikkati çekerek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Tören sonunda birinci olan ve dereceye giren projelerin okullarına ve öğrencilerine ödülleri verildi.

SİMİT MATİĞE BÜYÜK İLGİ

Yarışmada Hürriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi tarafından yapılan 'kişisel ve sosyal hizmetler' alanında birinciliği elde eden 'benim için' isimli simit matik projesi büyük ilgi gördü. Otomatik olarak bozuk para atılması sonucu çalışan makine, sıcak ortamda saklanan simitleri müşteriye sunuyor. Proje hakkında bilgi veren projenin danışman öğretmeni Semih Aydın, "Bu proje öğrencilerimizin fikriydi. Daha hijyenik ortamda muhufaza edilebilecek olan simitler makine sayesinde iher ortamda sağlıklı şekilde satışa sunulabilecek. Bozuk para atılınca beyin sayesinde bilgisayar algılama yapıyor ve içerideki bant ile simit dışarı veriliyor. 30 simit hacmi olan bu makine her zaman içinde simidi sıcak tutuyor. 500 TL'ye mal olan bu proje günlük hayatta yaygınlaşacak" diye konuştu. kaynakça:http://www.teknolojivebilim.com/teknolojivebilim/1247-simit-makinesi-birinci-oldu.aspx

BasiT İllüzyon NuMaRaLaRı

Kırılan kürdan

Etki: Masanın üzerine bir mendil serilir ve ortasına bir kürdan konur. Mendil, kürdan içeride kalacak şekilde katlanır. İzleyiciden kürdanı kırması istenir. Kürdanın çıtırtısı duyulduktan sonra sihibaz bir iki sihirli el hareketi yapar ve bir kaç sihirli söz söyler. Mendil açıldığında kürdanın sapasağlam olduğu görülür.

Gereçler: Kenarları yarım santim kadar katlanmış ve dikilmiş bir mendil ve 2 adet kürdan.

Hazırlık: Hazırlık aşamasında kürdanlardan biri mendilin kenarındaki dikilmiş kısıma batırılarak saklanır. Hangi kenarda saklandığını unutmamanız önerilir. Kırılacak olan kürdan işte bu mendil kenarına saklanmış olan kürdandır. Bundan sonra oyun sunulmaya hazırdır.

Yöntem: Mendilin her iki yüzünü izleyicilere gösterin. Tekrar hatırlatalım, kürdanın hangi kenarda olduğunu sakın unutmayın. Diğer kürdanı mendilin ortasına yerleştirin. Daha sonra dört kenarın kürdanın üzerinden aşırılıp karşı köşeye gelecek şekilde mendili katlayın. Gizli kürdanın olduğu kenardan kavrayıp mendili izleyiciye uzatın ve kürdanı kırmasını isteyin. Katlanmış mendili açmadan başka izleyicilerin kırık kürdanı kontrol etmesine izin verebilirsiniz. Sihirli hareketlerden sonra mendili açtığınızda ortaya çıkacak olan izleyicinin elini bile sürmediği sağlam kürdan olacaktır.

Denge

ETKİ: 3 adet boş bira bardağı başka hiçbir destek olmadan üstüste dengede tutulur.







YÖNTEM: Bardaklar boş ve birbirinin aynısı olmalıdır. Bardağa üstten bakıldığında saat 10 ve saat 2 konumunu gözünüzün önüne getirmeniz yeterlidir. Önce ilk bardak masa üstüne konur. İkinci bardak saat 10 doğrultusunda ilkinin üzerine yerleştirilir. Üçüncü bardak da ikincinin üzerine saat 2 doğrultusunda yerleştirilir. İzleyicileriniz önünde deneme yapmadan önce bol bol pratik yapmayı ihmal etmeyiniz

kestirmek lazım (ilginççç)

2004 haziran ayındaydı birgün evi temizliyordum
işlerimi bitirene kadar çay demlensin içerim demiştim .işleri bitirmeye yakın çayı demledim işe koyuldum yine aradan biraz vakit geçti çayın suyuna bakıyım dedim .ocaga yaklaştım çaydanlık ocakta yoktu ve çaydanlıga baktıgımda yıkanmış suyu süzülsün diye ters çevrilmiş duruyordu halbuki iyi biliyorum ki çayı demledigimi neyse dedim dalgınlık olabilir .tekrar suyunu demlige döküp tekrar yaktım altını ve bir kenarada yazı yazdım ben çay suyunu ocaga koydum diye tekrar işe koyuldum ama içimde korku var tabi yine bir kaç dakika geçti tekrar mutfaga gittim bu kezde çaydanlık ocaktaydı fakat altı yanmıyordu ama altını yaktıgımı iyi biliyordum zaten çaydanlık sıcaktı bende gülsemmi aglasammı kelimei şahadet getirdim tekrar yaktım ve çay suyu nu kayanayana dek yanında oturdum çay kaynadı ve demledim içtim ve aradan bir ikigün geçti gece saat üç te duyabilmem olanaksız olan evin yolundan sesler duyuyorum ayak sesleri ve evin tüm camlarına tık tık diye ikişer defa vuruluyor .bulundugum odanın cama vurulan sesi duyabilirimde diger odalar uzak duymam olanaksız eşimi uyandırdım ve hırsız var dedim oda uyku sersemi saçmalama yaa dedi açtı dış kapıyı ve dışarıya baktı kimse yoktu
ve girdi tekrar yattı.yine korkmaya başlamıştım ve o aralar öyleden önce kalkamıyordum gözlerimi açamıyordum üzerimde bir agırlık vardı yine aradan birkaç gün geçti saat.14,30yataktayım seslere uyandım fakat bedenimi yataga çivilemişler gibi nesesim çıkıyor nede haraket edebiliyordum.yine dışarıdan merdivenlerden birileri geliyor o kişilerde birisi annemin teyzesi ev sahibim digeride hallam digeride halamın 4 yaşındaki kızı kızın elinde ipe baglanmış kocaman bir araba sürükleyerek geliyor .
gözlerim açık yataktayım fakat onları görebiliyorum kapıya vuruyorlar ben onları görüyorum ama yataktayım nasıl oluyor anlayamıyorum benim kapıma vuruyorlar bende bedenimi kaldıramıyorum .ve dedikodumu yapıyorlar 15 20 dakika kapıya vuruyorlar gözlerim açık yataktayım onları nasıl oluyorda görebiliyorum allahım bana güç kuvet verde kapıyı açıyım diyorum teyzem o içerdede bilerek açmıyor kapıyı diyoor artık baktılarki yokum evde geri dönüyorlar allahım dedim kalkıp açıyım şu kapıyı dedim bişiy beni serbest bıraktı hemen can havliyle ayagı kalktım hemen açtım kapıyı baktım koştum köşeyi döndüm bir baktım teyzem balkonda dolma sarıyor teyze dedim sen ne çabul çıktın balkona dedim bana kızım ben bugün evden dışarıya çıkmadım ki dedi ee halamlar nerde dedim ne halası ben kimseyi görmedim ki dedi koşarak eve gittim telefona sarıldım halamın evini aradım ve telefonu açan halamdı biraz durdum hallam alo alo dedi bende hala dedim efendim dedi hala sen nezamn
eve gittin dedim nasıl yani dedi sen bugün bize geldinmi dedim yooo
dedi peki hala üzerinde kıyafet mavi pantolon üzerinde kırmızı beyaz cizgili tişör ve saçlarınada kızıla mı boyadın dedim başak ta mor bir elbise giymiş saçlarınıda yandanı bagladın dedim bana saçlarımı şimdi ben boyadımda sen nerden biliyorsun dedi bende o da çok korkmuştuk önceden ölecek kişileri de birgün önceden söylüyordum bu bir süre devam etti ALLAHA ŞÜKÜR geçti artık hürüm .....