15 Şubat 2010 Pazartesi

Metal Müziğin Tarihi Ve Gelişimi

Metal müziği ilk olarak İngiltere de doğmuş bir müzik türüdür. Metal müziğin alt yapısını Led Zeppelin, Deep Purple, Queen gibi gruplar oluşturmaktaydı. Fakat gerçek anlamda metal müziği Black Sabbath grubuyla hayat bulmuştur. 70’lerde pek fazla popüler olmayan metal müziği 80’lerde çeşitli türlere ayrılmıştır ve dünyaya yayılmaya başlamıştır. Black Sabbath çıkardığı ilk albümünde isyan duygusunu şiddetli bir biçimde müziğine yansıtmaktaydı. O dönem için ilginç gelen şeyler yapıyor herkesten farklı giyiniyorlardı ve bu da insanlar tarafından garip karşılanıyordu. O zamanlarda İngiltere de yaşanan iç savaşlar onların bu müziği yapmasında esin kaynağı oluşturuyordu. Black Sabbath grubu ilk çıktığında bir blues grubu olması da metalin blues müziğinden etkilenmemesini imkansız kılıyordu. Klasik müziğin birkaç unsurunu da içine katarak yoluna emin adımlarla devam ediyordu. 70’lerde daha çok rock müziğinin gölgesinde yaşamaya çalışan metal müziği 70’lerin sonu ve 80’lerin başında moda olmaya başlamıştı. Birçok grup deri kıyafetler giyerek sahnelere çıkmaya başladılar ve birçok fan topladılar. Bu Yıllarda metal müziği gittikçe bölünmeye başlıyordu. Metalle ilgisi olmayan insanların da artık kendilerini metal kategorisinde görmeye başlaması gerçek heavy metal ruhunu yozlaştırmaya başlıyordu. “Heavy Metal görüş olarak da o kadar fazla dağılmıştır ki, zamanla tek çatı altında toplamak olanaksızlaşmıştır.”[I] Metal Müziği 80’lerde birçok türe bölünmüştür:

Thrash Metal: Punk müziğinin etkisiyle ortaya çıkmış bir metal türüdür. Kökeninde Punk müziğinde ki o isyan duygusunu barındıran thrash metal bunu insanlara daha sert ve keskin bir şekilde sunmuştur. Daha sert gitarlar ve daha keskin soundlarla insanları kendine çekmeyi başarmıştır. İlk olarak 1981yılında Overkill grubunun yapmış olduğu bir parçanın çıkış noktası olduğu kabul edilir fakat insanları tam anlamıyla bir thrash albümüyle buluşturan grup Metallicadır. Bunun dışında Amerika da Anthrax, Slayer, Flotsam and Jetsam, Megadeth gibi gruplarda çıkış göstermiştir. İngiliz Thrashinden de Sabbat’ı örnek olarak gösterebiliriz. Thrash Metal genel olarak Punk tan da esinlendiği toplum sorunlarını dile getirir. “İşsizlik ve kötü toplumsal koşulların, hayal kırıklığına uğratılmaktan ve yabancılaşmaktan kaynaklanan öfkeye sebep olduğu doğrudur”[II] Punk müziği genel olarak öfkeyi ve karşı çıkmayı müziğin önüne koyan bir türdür. Thrash metal bu olayları biraz daha müziği de içine katarak insanlara sunmuştur. Özellikle Metallica ve Megadeth gibi gruplar thrash metalin içine melodiyi daha yoğun bir şekilde uygulamışlardır.

Death Metal: Death Metalde Thrash metalden doğmuş bir türdür. İlk temsilcileri Death ve Possesed grupları olmuştur. Amerika da ilk olarak ortaya çıkan hemen ardından Avrupa ya da sıçrayaran akımın temel öncüleri İsveç te faaliyet gösteren Grave, Entombed ve Unleashed gibi gruplar olmuştur. Bu grupların başlattığı akım zamanla evrimleşerek yerini içlerinde teknik, progressive(ilerici ve gelişimci) ve Melodik death olmak üzere yan türlere bırakmıştır. Avrupa da başta İsveç olmak üzere zamanla Almanya ve Doğu Avrupa ülkelerinde bu türe ilgi göstermesiyle Death metal türü Amerika da yaşadığı popüleritesini Avrupa da bulmaya başlamıştır. Amerika kıtasında her ne kadar Suffocation, Martyr ve Theory in Practice gibi gruplar ilgilenmeye devam etselerde türün ana vatanı Avrupa kıtası hatta başta Japonya olmak üzere Uzak Doğu ülkeleri olmuştur.

Doom Metal: Aslen Black Sabbath’ın 70’lerde ki ilk dört albümünden esinlenerek ortaya çıkan ana teması hüzün, yalnızlık, ölüm ve toplumsal yozlaşma olan Doom metal türü Avrupa da Candlemass, Memory Garden ve Trouble gibi gruplarla yükselişe geçmiştir. Ona karşılık Amerika kıtasında ise Solitude Aeturnus, Pentagram ve Crowbar gibi gruplar sayesinde hızla popülerite kazanan bir türdür. Doom metal de diğer türler gibi zamanla değişime uğramış ve başta İngiletere de olmak üzere My Dying Bride, Paradise Lost ve Anathema gruplarının katkısıyla Doom Death adı altında faaliyet göstermiştir. Bu türe yakınlık gösteren başka bir türde Stoner rockdır. Bu türün en bilinenleri arasında İsveçli Katatonia yı saymak mümükündür. Zamanla yozlaşmaya mağruz kalan bu tür başta Finlandiya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinde Gothic Metal çatısı altında yeni bir akıma yön vermiştir. Gitar kullanımının yerini klavye kullanımının aldığı bu müzikte esas olarak aşk, yalnızlık ve hüzün teması işlenir.

Power Metal: Helloween grubunun öncülüğünde oluşan power metal türü konularını genellikle tarih ve mitolojik olaylardan alır. Helloween grubunun kurucusu ve gitaristi olan Kai Hansen daha sonra Gamma Ray adı altında başka bir power grubu oluşturarak power metalin gelişimine de katkıda bulunmuştur. İlk Power Metal albümü 1987-1988 yıllarında Helloween’ın Keeper Of The Seven Keys albümüdür. Bundan sonra da Avrupa da birçok grup bundan etkilenerek bu tarz müzik yapmaya yönelmişlerdir. Primal Fear, Angel Dust, Virgin Steel, Rage, Edguy ve Kamelot gibi grupları örnek verebiliriz. Kendi içinde Epic Power, Senfonik Power, Neo Klasik Power gibi tarzlara bölünmüştür.

Progressive Metal: Progressive Metalin diğer türlerden en büyük farkı içerik olarak daha zengin, beste anlayışı açısından daha komplike müzisyenlik açısından daha yaratıcı ve biçim olarak daha fazla çeşitlilik gösteren bir yapısının olmasıdır. Aslında Progressive türler üstüdür. Çünkü daha önceden bahsetiğim bütün türlerden beslenir onları farklı bir anlayışla sentezler ve üstün bir müzikal bir anlayışla sunar. Bununla da kalmayıp Metal dışı türlere de açıktır. Jazz, Klasik, Elektronik gibi farklı müzikal değerlerden yararlanır. Progressive i bu kadar yenilikçi kılan da budur. İlk olarak Amerika da Queensryche, Crimson Glory, Fates Warning, Dream Theater öncülüğünde başlayan Progressive hızla gelişmiştir. Tam anlamıyla Progressive Metal 1992 yılında Dream Theater’ın İmages and Words albümüyle çıkmıştır. İlk Concept metal müzik içinde 1988 yılında Queensryche Operation Mindcrime albümüyle ortaya çıkmıştır. Günümüzde ise en iyi temsilcileri Pain Of Salvation ve Opeth gibi gruplardır.


Kaynakça:http://musicsever.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazdığınız için teşekkür ederiz!

dergiby7