İnternet'de arama yaparken yüzlerce sonuçla boğuşmadan aradığnız bilgiyi kolayca bulun!
Arama makinelerini kullanmak tek başına yetmiyor. Milyarlarca sayfa arasından en doğrularını seçebilmek için ise doğru yöntemleri kullanmak ve bazı püf noktalarını değerlendirmek gerekiyor.
Kendi içlerinde milyarlarca bağlantıyla rasgele birleştirilmiş trilyonlarca sayfadan oluşan İnternet sitelerinin dünyası giderek devasa bir labirente benziyor. Her gün her hangi bir dilde, her hangi birine ait, her hangi sebepten ötürü 1 milyondan fazla sayfa İnternet'e ekleniyor. Dünya için bulunmaz bir paylaşım ve iletişim ortamı oluştursa da bazı sakıncaları da olabiliyor. Bilgi kirliliği bunlardan biri. İnternet'te aradığımızı bulmamız için yapılmış "arama motorları"nın dünyanın en çok ziyaret edilen siteleri olması, insanların bu kalabalıkta mutlaka bir rehbere ihtiyaç duyduğu gerçeğini gözler önüne seriyor. Bu siteleri doğru tekniklerle kullanmak ise en doğru sonuca erişmek ve zamandan kazanmak için şart.
Arama motorlarının çoğu, İnternet'in içine girip tüm sayfaların bağlantılarını avlayan özel robot yazılımları kullanıyor. Bu robotlar sayfaları çiğneyip kendilerine gerekenleri ayıklıyorlar ve kelimelerin ve bağlantıların listelerini çıkarıyorlar.
Doğru arama motoru
Arama yapmaya başlamadan önce, ilk olarak aranan şeye en uygun siteyi seçmek gerekiyor. Neredeyse arama konusunda tekel haline gelen "Google" gerçekten de İnternet'in en iyi arama motoru olarak tanımlanabilir. Hızlı ve detaylı arama yöntemi sayesinde her en milyonlarca kullanıcı aradığını bu site üzerinden buluyor. Google'la birlikte Altavista'nın da dahil olduğu genel arama motorları, metin taraması için ideal siteler olarak tanımlanabilir. İnternet'in ilk meşhur arama sitesi olan Yahoo ise kategorik aramalarda uzmanlaşmış durumda. Kültür, spor, sinema, politika gibi kataloglar altında seçenekler inceltilerek doğru arama yapılabilir. Bir diğer alternatif de portallar olabilir. Aslında arama motoru olmasalar da, bu devasa sitelerde pekçok kategori altında listelenmiş İnternet sitelerine kolaylıkla erişilebilir. Birden çok arama sitesini kullanan programlar da seçeneklerden biri. Örneğin Copernic'i kullanarak en popüler arama motorlarının tamamını taramak mümkün.
Aramanın püf noktaları
* Anahtar kelime seçiminde dikkatli olun. En doğru sonuç için fazla sayıda anahtar kelime seçin.
* İki ya da daha fazla anahtar kelimeyi bağlarken aralarına 'and', '&' veya '+' işaretlerini yerleştirin.
* Kelimeleri parçalı olarak aramak için '?' ve '*' işaretleri kullanılabilir. Tek harfi değişken yaparken '?' (?özlük: gözlük ve sözlük); kelime tamamlamak için ise '*' (tele*: telefon ve televizyon) işaretleri kullanılabilir.
* Anahtar kelimelerden hepsini ayrı ayrı listelemesi için kelimelerin arasına "|" işareti (Alt Gr+<) konmalıdır.
* Anahtar kelimeleri çoğul yazmak yerine tekil yazın.
* Anahtar kelimelerin yanyana bulunduğu sayfalara ulaşmak için kelimeleri çift tırnak ("Hakkı Devrim") içine alın.
* Anahtar kelimelerden, listelenmesini istemediklerinizi yazmak için başına '-' işareti koyun. Örneğin -Hakkı Devrim yazarsak, içinde Hakkı kelimesi olmayan Devrim sonuçlarını listeler.
* İçerisinde mutlaka geçmesini istediğiniz kelimeleri yazarken başına '+' işaretini koyun.
* Hem Hakkı, hem de Devrim kelimelerini barındıra sayfaları listelemek için "+hakkı +devrim" yazmanız gerekir.
31 Aralık 2009 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Girişi biraz uzun tutmuşsun ama bilgilendirici ve güzel bir yazı olmuş.Dikkatli ol, bir daha bu kadar uzun bırakma yoksa sıkılıp okumak istemeyebilir insanlar.
YanıtlaSil